Esimene raadiosaade Haapsalust

11. mail 1924 kl 9.35 läks Haapsalu pikalaine posti-telegraafi jaama saatjast eetrisse Eesti esimene avalikkusele mõeldud katsesaade – Läänemaa Gümnaasiumi segakoori kontsert. Proovisaate meeskonda kuulusid: E. Laurmann, G. Liidemann, E. Vidrikson, J. Velling, G. Punn. Seda saadet edastas 2500-meetrise lainepikkusega Haapsalu posti-telegraafijaama saatja. Saatja mastantenni kõrgus oli 90 meetrit, see seisis tugiisolaatoritel ning oli tõmmitsatega teraskonstruktsioonmast. Saade oli kuuldav ka Tallinnas, Vändras ja Pärnus.

Kuula Paul Sammeti mälestusi esimesest raadiosaatest Haapsalus ja oma esinemisest koolikooriga: https://arhiiv.err.ee/audio/vaata/mis-tehtud-mis-teoksil-mis-tehtud-mis-teoksil-50-aastat-raadiosaadete-algusest-eestis

1. novembril 1924. asutati eraettevõttena osaühing Raadio Ringhääling ja regulaarsete ringhäälingu raadiosaadetega alustati juba kaks aastat hiljem, 1926. aastal.

10.05.2024 ilmus antud sündmuse jäädvustamiseks postmark nominaaliga 4.20 € ja  kupongil on kujutatud QR kood, mis on esmakordne Eesti postmargiajaloos.

Postmargi kujundanud kunstnik Triin Heimann on öelnud:  „Sain alles hiljuti teada, et esimesed raadiomastid ehitati Haapsalusse. Olen ise Haapsalust pärit ning rõõmuga panustasin selle teema tutvustamisse. Postmargi kujundamisel sain inspiratsiooni Haapsalusse 1920. aastatel rajatud raadiomastidest. Vaadates vanu fotosid, püüdsin graafiliselt kujutada mastide arhitektuuri ja lisasin sinna juurde üles-alla võnkleva raadiolainete tulva. 

Margi kujundamine oli põnev, kuna terviklahendus koosnes kahest osast – ühel pool oli põhikujundus ja nominaal ning teisel pool oli QR-kood, mis viib ringhäälingu lehele, kus leiab teema kohta rohkem põnevat infot. Minu ülesanne oli kujundada kaks marki ühtseks tervikuks ning see õnnestus just tänu võnklevatele raadiolainetele. „